420 DAN CANNABIS-a

420 DAN CANNABIS-a
Svake godine, 20. april se slavi kao Dan Kanabisa, ili 420. Ovaj dan je postao globalni pokret koji slavi kulturu i upotrebu kanabisa, istovremeno zalažući se za njegovu legalizaciju i medicinsku upotrebu širom sveta.
 
Iako postoje različite priče o poreklu broja 420 kao simbola za kanabis, većina njih vodi nazad do srednjoškolskih učenika iz Kalifornije 1970-ih godina. Grupa učenika koristila je termin “420” kao šifru za okupljanje posle nastave. Odatle je ovaj broj postao sinonim za kanabis kulturu i zajednicu.
 
Dan Kanabisa nije samo prilika za zabavu i druženje, već i platforma za aktivizam. Širom sveta, zagovornici legalizacije koriste ovaj dan kako bi istakli koristi kanabisa i podržali reforme zakona. Argumenti za legalizaciju uključuju ekonomske koristi, smanjenje kriminala, kao i pristup medicinskom kanabisu za pacijente kojima je to potrebno.
 
Kanabis je poznat po svojim lekovitim svojstvima, a mnoge zemlje su prepoznale njegovu medicinsku vrednost i legalizovale ga za upotrebu u lečenju različitih stanja, uključujući hroničnu bol, epilepsiju, i anksioznost. Dan Kanabisa služi kao podsetnik na važnost pristupa medicinskom kanabisu za one kojima je potreban. Mnoge studije ovo dokazuju, koje je radila i Svetska zdravstvena organizacija. 
 
Kanabis kultura je raznovrsna i bogata, obuhvatajući sve, od umetnosti i muzike do filma i kulinarstva. Dan Kanabisa pruža priliku za slavlje ove raznolikosti i zajedničko deljenje strasti prema kanabisu.
 
Dok neki još uvek osporavaju kanabis, Dan Kanabisa služi kao podsetnik na sve što ovaj biljni proizvod može da donese: od zabave i druženja do lečenja i aktivizma. Bez obzira na to kako ga doživljavate, 420 je dan koji slavi jedinstvo i podršku za kanabis u svim njegovim oblicima.
This entry was posted in Nekategorizovano. Bookmark the permalink.
[]