Kanabis u borbi protiv raka?

Kanabis u borbi protiv raka?

KANABIS POKAZAO „IZVANREDNE“ REZULTATE U UBIJANJU ĆELIJA RAKA

Austrijski naučnici uradili su In Vitro istraživanje u kojem je ekstrakt kanabisa primenjen na ćelijama raka. 


Austrijski istraživači su potvrdili da ekstrakt kanabisa nazvan PHEC-66 pokazuje dobre efekte protiv raka (kancera), posebno protiv ćelija melanoma, prema nedavnoj studiji. U laboratorijskim istraživanjima, ekstrakt je pokazao sposobnost na samo da uspori stopu rasta melanoma, već izaziva njihovu smrt, kroz proces poznat kao apoptoza. 


Studija je otkrila da PHEC-66 pokreće apoptozu u ćelijama melanoma povećanjem ekspresije pro-apoptotičkih markera (BAX-2 mRNA) dok istovremeno smanjuje ekspresiju anti-apoptičkih markera (Bcl-2 mRNA). Dodatno, ekstrakt izaziva fragmentaciju DNK, zaustavlja progresiju ćelije na kontrolnoj tački G1 ćelijskog ciklusa i značajno podiže nivoe intracelularnih vrsta kiseonika (ROS), piše IFLSciense


Jednostavnije rečeno, ekstrakt kanabisa se veže za kancerogene ćelije, inhibira njihovo dejstvo, umnožavanje i podstiče ih da se podrgnu programiranoj ćelijskoj smrti. 


Iako su kanabis (cannabis) i njegovi derivati bili priznati, zbog svojih potencijalnih palijativnih prednosti u lečenju raka, njihova svrha u borbi protiv ove bolesti bila je predmet rasprave. Nova studija, sprovedena in vitro na kultivisanim ćelijama melanoma, doprinosi rastućem broju istraživanja koja pokazuju svojstva kanabisa protiv raka. 


Takođe, istraživači naglašavaju da je studija u ranoj fazi, te da se mnogo toga treba naučiti o tome zašto je efekat efikasan. Tim se nada, da će unaprediti sva istraživanja razvojem odgovarajućih sistema i sprovođenjem naknadnih ispitivanja kanabisa poznat kao PHEC-66.


Uprkos tekućim kontraverzama oko upotrebe kanabisa u lečenju raka, istraživači su i dalje optimistični u pogledu njenog potencijala. Bitno je napomenutu da je studija dobila sredstva od MGC Pharmaceuticals Limited, kompanije odgovorne za proizvodnju ekstrakta kanabisa. Istraživači predviđaju da bi, ako se pokaže delotvornim, PHEC-66 mogao revolucionirati lečenje raka primenom stečenih znanja u lečenju različitih vrsta raka izvan melanoma. 


Izvor: Oslobođenje – Kanabis pokazao ‘‘izvanredne‘‘ rezultate u ubijanju ćelija ovog raka (oslobodjenje.ba)

 

This entry was posted in Nekategorizovano. Bookmark the permalink.
[]